1397/09/17 09:53
تراریخته یا ترنس ژنتیک
در فرآیند تراریختی، ژن یا ژن هایی از یک موجود به موجودی دیگر منتقل می شود. با انتقال ژن جدید به سلول یا موجود زنده ویژگی های مفید مورد نظر در آن موجود ایجاد می شود. موجودی که به این ترتیب دچار تغییر در ماده ژنتیکی خود شده یا به عبارتی اصلاح ژنتیکی شده است را موجودی که به لحاظ ژنتیکی اصلاح شده genetically modified organism یا به اختصار GMO می گویند. انتقال ژن به موجودات با به کارگیری فنون مهندسی ژنتیک میسر می گردد. معمولا با تولید DNA نوترکیب، که متشکل از مولکول ناقل و ژن انتقالی است، امکان انتقال ژن از موجود دهنده ژن به موجود گیرنده را فراهم می کند. ژن های خارجی بطور انتخابی با تزریق میکروسکوپی در داخل تخم وارد می شوند. تا کنون برای ایجاد ماهیان تراریخت یا ترانس ژنتیک از ژنهایی مانند ژن هورمون رشد برای افزایش رشد ماهیان ، ژن پروتئین ضد انجماد برای افرایش مقاوت ماهی در دمای پایین، ژنهای آنتی باکتریال برای افرایش مقاومت در برابر بیماریها و ... استفاد شده است.
ماهی سالمون
آزاد ماهی یا سالمون منبع مناسبی برای ویتامین D و E محسوب می شود و نسبت به ماهیان دیگر امگا 3 و پروتئین بیشتری دارد همچنین ماهی سالمون کم کالری بوده و درصد بالایی از اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره را دارا می باشد که موجب کاهش سطح استرس، تقویت عملکرد قلب و مغز و کاهش سطح کلسترول بد در بدن می شود.
سالمون ترنس ژنتیک
با توجه به بازارپسندی جهانی این ماهی محققان به کمک انتقال ژن از یک ماهی دیگر به ماهی سالمون مدت زمان رشد آن را کاهش دادند. ماهی سالمون اولین جانور تراریخته ای است که به عنوان غذا به مصرف انسانی می رسد. ماهی سالمون تراریخته مشابه انواع غیرتراریخته است. اما به کمک انتقال ژن از یک ماهی دیگر به سالمون، مدت زمان رشد آن کاهش یافته است. سالمون های تراریخته، اندازه ای برابر با ماهی های سالمون غیر تراریخته موجود در بازار دارند اما نسبت به آنها مقدار غذای کمتری مصرف می کنند و رشد سریع تری دارند. در حال حاضر ساخت واحدهای تولیدی سالمون تراریخته در کانادا با ظرفیت سالانه ۲۵۰ تن آغاز شده و شرکت تولید کننده آن در نظر دارد با ارتقای مزارع آبزی پروری تولید ماهی سالمون تراریخته را به ۱۲۰۰ تن در سال برساند. با بهره برداری اولیه در سال ۲۰۱۸ تولید سالمون تراریخته در مقیاس تجاری، در اواخر ۲۰۱۹ سال عملیاتی می شود.
نویسنده: حسام برزویی دانشجو دکتری شیلات
در فرآیند تراریختی، ژن یا ژن هایی از یک موجود به موجودی دیگر منتقل می شود. با انتقال ژن جدید به سلول یا موجود زنده ویژگی های مفید مورد نظر در آن موجود ایجاد می شود. موجودی که به این ترتیب دچار تغییر در ماده ژنتیکی خود شده یا به عبارتی اصلاح ژنتیکی شده است را موجودی که به لحاظ ژنتیکی اصلاح شده genetically modified organism یا به اختصار GMO می گویند. انتقال ژن به موجودات با به کارگیری فنون مهندسی ژنتیک میسر می گردد. معمولا با تولید DNA نوترکیب، که متشکل از مولکول ناقل و ژن انتقالی است، امکان انتقال ژن از موجود دهنده ژن به موجود گیرنده را فراهم می کند. ژن های خارجی بطور انتخابی با تزریق میکروسکوپی در داخل تخم وارد می شوند. تا کنون برای ایجاد ماهیان تراریخت یا ترانس ژنتیک از ژنهایی مانند ژن هورمون رشد برای افزایش رشد ماهیان ، ژن پروتئین ضد انجماد برای افرایش مقاوت ماهی در دمای پایین، ژنهای آنتی باکتریال برای افرایش مقاومت در برابر بیماریها و ... استفاد شده است.
ماهی سالمون
آزاد ماهی یا سالمون منبع مناسبی برای ویتامین D و E محسوب می شود و نسبت به ماهیان دیگر امگا 3 و پروتئین بیشتری دارد همچنین ماهی سالمون کم کالری بوده و درصد بالایی از اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره را دارا می باشد که موجب کاهش سطح استرس، تقویت عملکرد قلب و مغز و کاهش سطح کلسترول بد در بدن می شود.
سالمون ترنس ژنتیک
با توجه به بازارپسندی جهانی این ماهی محققان به کمک انتقال ژن از یک ماهی دیگر به ماهی سالمون مدت زمان رشد آن را کاهش دادند. ماهی سالمون اولین جانور تراریخته ای است که به عنوان غذا به مصرف انسانی می رسد. ماهی سالمون تراریخته مشابه انواع غیرتراریخته است. اما به کمک انتقال ژن از یک ماهی دیگر به سالمون، مدت زمان رشد آن کاهش یافته است. سالمون های تراریخته، اندازه ای برابر با ماهی های سالمون غیر تراریخته موجود در بازار دارند اما نسبت به آنها مقدار غذای کمتری مصرف می کنند و رشد سریع تری دارند. در حال حاضر ساخت واحدهای تولیدی سالمون تراریخته در کانادا با ظرفیت سالانه ۲۵۰ تن آغاز شده و شرکت تولید کننده آن در نظر دارد با ارتقای مزارع آبزی پروری تولید ماهی سالمون تراریخته را به ۱۲۰۰ تن در سال برساند. با بهره برداری اولیه در سال ۲۰۱۸ تولید سالمون تراریخته در مقیاس تجاری، در اواخر ۲۰۱۹ سال عملیاتی می شود.
نویسنده: حسام برزویی دانشجو دکتری شیلات